Боловсруулсан хүнс, хоолны хэрэглээ

Зарим хоолыг түүхийгээр нь тосонд бэлтгэх нь А аминдэмийн дутлаас сэргийлэх чухал ач холбогдолтой боловч илчлэгийн хэрэглээг нэмэгдүүлдэг. Хоолны өөх тос нь түүний төрөл, бэлтгэх арга,  технологоос их хамаарна.

ЗСӨ-нд өртөх эрсдэлтэй хүмүүс ханасан өөхний хэрэглээ, холестеринээр баялаг хоолыг хязгаарлаж, ханаагүй тосны хүчлийг зохистой хэмжээгээр хэрэглэх хэрэгтэй.

Эрсдэлгүй хүмүүст ч ингэж зөвлөдөг .

Хоол бэлтгэх арга

1. Бага тосонд чанах: Бичил долгион зуух, эргүүлж шарах, жигнэх, тосгүйгээр ууранд болгох

2. Зориулалтын сав суулга хэрэглэх

3. Тохирсон жор хэрэглэх, ханасан өөх тос болон холестерин багатай тос хэрэглэх

  • Гахайн өөх, өөхөн тос зэрэг амьтны гаралтай өөхний оронд ургамлын тос хэрэглэх замаар өөхний хэрэглээг хязгаарлах

  • Цөцгийн тосыг маргаринаар орлуулж хэрэглээг багасгах

  • Өндөгний цагааныг идэх

4. Байгалийн болон ургамлын гаралтай амт оруулагч хэрэглэх

  • Хоолонд давс багатай нунтаг амтлагчийг хэрэглэх

  • Гоймон, хүнсний ногоо, төмсөнд хуурай, нунтаг амтлагчийг хэрэглэх

  • Салад болон бэлэн зуушинд майонез бага хэрэглэх

5. Хоолыг бага хэмжээгээр бэлтгэх – Хоолыг бага хэмжээгээр хийхэд илчлэгийн хэмжээ буурна.

  • Хоолыг тавганд идэж сурах

  • Жижиг таваг хэрэглэвэл дүүрэн юм шиг харагдана

6. Хоол идэхдээ телевиз үзэх хэрэггүй. Учир нь та хир зэрэг идэж байгаагаа хянаж чадахгүй.

Leave a Reply